5.5.17

177 років з дня народження П. І. Чайковського






Чайковський народився 25 квітня 1840 року у Воткінську, в родині директора Воткінського заводу. Вразлива дитина чуйно осягала навколишню природу і побут: з дитинства на все життя він перейнявся глибокою прихильністю до батьківщини, ввібрав у себе народні пісні. Наступні впливи західноєвропейської музичної культури не загладили в Чайковському цих запалих у його душу перших вражень.
     У десятилітньому віці Чайковський був відірваний від сім'ї: батьки віддали його в привілегійований навчальний заклад - в Училище правознавства в Петербурзі. Він закінчив училище в 1862 році. Але чиновницька кар'єра і порожнє світське життя не приваблювали Чайковського. У 1862 році він поступив у Петербурзьку консерваторію, тільки що засновану завдяки винятковій енергії й організаторському таланту великого музиканта-суспільника Антона Григоровича Рубінштейна. Закінчивши блискуче Петербурзьку консерваторію в 1865 році, Чайковський з 1866 року жив у Москві і викладав теорію музики в Московській консерваторії.
     Протягом десятиліття, не відриваючись від педагогічної роботи, Чайковський створив ряд видатних творів у всіх жанрах музики. Самі відомі з творів цієї пори: перші три симфонії, увертюра "Ромео і Джульєтта" (по Шекспіру), Перший струнний квартет, опера "Опричник", музика до казки Островського "Снігуронька" і поема-фантазія для оркестру "Буря" (по Шекспіру). У своїй першій симфонії Чайковський тонко запам'ятав картини російського пейзажу. В другій симфонії особливо чудова остання частина із широко розгорнутими танцювальними жанровими сценами.
     У 1874 році Чайковський складає Перший концерт для фортепіано з оркестром - твір невичерпної мелодійної свіжості і щедрості, як і опера "Коваль Вакула", написана в тому ж році. У 1875 році з'являється мелодійний романтичний балет "Лебедине озеро" з дивними ліричними вальсами. 
     У 1876 році Чайковський створює на основі епізоду з величної поеми Данте "Божественна комедія" приголомшливу по виразності, пристрасності і яскравості думок поему про людську любов - "Франческа да Реміні". 
     Роком пізніше Чайковський почав роботу над однією з найпоетичніших зі своїх опер - "Євгеній Онєгін" і над Четвертою симфонією, але завершив ці речі вже за кордоном, у Швейцарії, після перерви, викликаного нервовим захворюванням.
     Життя Чайковського надалі - це його творчість. Музика не була для нього панською розвагою на дозвіллі. Як тільки він віддався композиторській творчості, вона стало для нього справою життя.

Немає коментарів:

Дописати коментар