14.8.16

Медовий спас 2016 - свято 14 серпня. Перший Спас. Маковий Спас


Традиції та прикмети на Медовий Спас

14 серпня починається Успенський піст, який триватиме до 28 серпня, і вміщує в собі три "спаса" - Медовий, Яблучний і Горіховий (він же Хлібний). Серпень - час, коли хлібороб бачив, як зріють плоди його праць, тому й дні, коли з'являлися перші ці плоди, були так важливі. Прийнято вважати, що їх назва походить від імені Ісуса Спасителя (Спаса), але народна версія більш точно вказує на головне: "запасати" продукти на довгу зиму - ось що було найважливішим у Спаса.

Першим настає Медовий Спас - цього дня пасічники вирізують з вуликів перші цього року соти і несуть святити мед до церкви. Також було заведено роздати по шматочку сот з медом дітям, а самі благочестиві бджолярі обдаровували і жебраків. З нагоди свята було прийнято пекти медові пряники, млинці з медом і багато інших виробів з медом. Була ще традиція готувати страви з маком: в силу обставин випічка повинна бути пісною, але від цього вона не ставало менш смачною. Медовим Спасом традиційно відкривали проводи літа - зазвичай саме в цей день птахи відлітають на південь.

Ще одна назва свята 14 серпня - Спас на воді. Медовий Спас названий в народі Спасом на воді на честь малого водосвяття. Традиційно саме в цей час на Русі освячували нові колодязі та чистили старі, а також здійснювали хресний хід на природні водойми і джерела для освячення води. Після хресного ходу купалися у воді і купали худобу, щоб змити гріх і бути здоровіше. Після мокрого Спаса вже не купалися: літо хилиться до заходу, вода "цвіте", птиці замовкають, бджола не носить збори, граки збираються в зграї і готуються до відльоту. Для селянина це жнивна пора, польові роботи,
сінокіс, жнива.

Немає коментарів:

Дописати коментар